Is Reproductive Access Legal in Ohio? (2026)
It depends. In Ohio, reproductive access is restricted. Ohio’s constitution protects reproductive decisions and allows post-viability abortion restrictions with a treating-physician life-or-health exception..
Key facts
- Status
- Restricted
- Permit required
- No
- Jurisdiction
- Ohio
- Last reviewed
- 2026-04-09
Reproductive Access laws in Ohio
Ohio Constitution Article I, section 22, effective December 7, 2023, protects individual decisions about contraception, fertility treatment, continuing pregnancy, miscarriage care and abortion. State interference with voluntary exercise or assistance must meet the provision’s least-restrictive-means, health and evidence-based-care test. Abortion may be prohibited after fetal viability, but cannot be prohibited when the pregnant patient’s treating physician professionally judges it necessary to protect the patient’s life or health. Viability is a case-specific physician determination of a significant likelihood of survival outside the uterus with reasonable measures. The provision is self-executing. This explanation concerns that constitutional protection, not every implementing rule, court order, provider requirement, available service or coverage arrangement.
Frequently asked questions
Is reproductive access legal in Ohio for travelers?
For travelers visiting Ohio, reproductive access is currently restricted. Ohio Constitution Article I, section 22, effective December 7, 2023, protects individual decisions about contraception, fertility treatment, continuing pregnancy, miscarriage care and abortion. State interference with voluntary exercise or assistance must meet the provision’s least-restrictive-means, health and evidence-based-care test. Abortion may be prohibited after fetal viability, but cannot be prohibited when the pregnant patient’s treating physician professionally judges it necessary to protect the patient’s life or health. Viability is a case-specific physician determination of a significant likelihood of survival outside the uterus with reasonable measures. The provision is self-executing. This explanation concerns that constitutional protection, not every implementing rule, court order, provider requirement, available service or coverage arrangement.
Do I need a permit for reproductive access in Ohio?
Ohio does not specifically require a permit for reproductive access, though general regulations apply.
Can I transport reproductive access through Ohio?
Transport laws for reproductive access in Ohio depend on the specific item and your route. Generally, transport is allowed if you comply with state regulations. Always check states you pass through.
What are the penalties for reproductive access violations in Ohio?
Penalties for reproductive access violations in Ohio vary based on the specific offense. Always verify current laws before traveling.