Is Nursing License Legal in District of Columbia? (2026)
Yes. In District of Columbia, nursing license is legal. Registered, practical and advanced practice nursing require the applicable District license, subject to specifically conditioned statutory exceptions and authorization routes.. A permit or license is required.
Key facts
- Status
- Legal
- Permit required
- Yes
- Jurisdiction
- District of Columbia
- Last reviewed
- 2026-04-09
Nursing License laws in District of Columbia
Council Code § 3-1205.01 requires a license issued under the health-occupations chapter to practice registered nursing, practical nursing or advanced practice registered nursing in the District, except as otherwise provided in the chapter. An advanced practice license must specify certified nurse practitioner, certified registered nurse anesthetist, certified nurse-midwife or clinical nurse specialist. Nursing assistive personnel have separate registration or certification requirements, and nursing education and assistive-personnel training programs require Board of Nursing approval; these categories are not interchangeable with a nurse's practice license. Section 3-1205.02 provides conditioned exemptions from the District-license prohibition. Relevant categories include emergency treatment or advice; federal employment while discharging official duties; and an already state-authorized professional's limited-period care when accompanying an existing client or patient for a visit no longer than 30 days, called for a specific professional consultation, or invited to demonstrate a procedure or clinic. The limited-period care, consultation, demonstration or clinic provision requires affiliation with a comparable District-authorized health professional. The separate adjoining-state provision requires no regular District office, prior appropriate-board registration and fee, and reciprocal permission by that state; it also bars seeing patients in a District licensee's practice or otherwise circumventing the chapter. These exceptions are not treated as a general permission for every out-of-state nurse to work in the District. Section 3-1201.03 separately preserves recognized students' or postgraduate trainees' instruction-related practice only under supervision by a District-licensed health professional or a teacher qualified by the relevant board, at an appropriate facility and under board procedures. A person awaiting action on a filed initial licensure application may practice only under District-licensed supervision, in the specified appropriate facility and in accordance with other Mayor-established requirements. Its religious practice and family, household or volunteer-care categories depend on not holding oneself out as practicing a regulated health occupation and do not exempt other applicable laws. Emergency-declaration practice requires separate statutory authorization under the referenced emergency chapter; a declaration alone is not a blanket nursing license. Section 3-1205.07 defines endorsement and reciprocity as processes for issuance of a District credential, with Board-recognized qualifications, substantial-equivalence and good-standing conditions; reciprocity also depends on the other state's like treatment of District professionals. The applicable fees remain required. The Mayor may establish rules permitting assessment of current substantially equivalent competency even when original credentialing standards were not substantially equivalent. An out-of-state license does not by itself prove that a particular endorsement, exemption or interstate practice privilege applies. These four provisions explain the licensing requirement and identified conditional pathways; they do not certify a particular applicant, current compact participation, a renewal period, continuing-education hours or the retained status and permit fields.
Frequently asked questions
Is nursing license legal in District of Columbia for travelers?
For travelers visiting District of Columbia, nursing license is currently legal. Council Code § 3-1205.01 requires a license issued under the health-occupations chapter to practice registered nursing, practical nursing or advanced practice registered nursing in the District, except as otherwise provided in the chapter. An advanced practice license must specify certified nurse practitioner, certified registered nurse anesthetist, certified nurse-midwife or clinical nurse specialist. Nursing assistive personnel have separate registration or certification requirements, and nursing education and assistive-personnel training programs require Board of Nursing approval; these categories are not interchangeable with a nurse's practice license. Section 3-1205.02 provides conditioned exemptions from the District-license prohibition. Relevant categories include emergency treatment or advice; federal employment while discharging official duties; and an already state-authorized professional's limited-period care when accompanying an existing client or patient for a visit no longer than 30 days, called for a specific professional consultation, or invited to demonstrate a procedure or clinic. The limited-period care, consultation, demonstration or clinic provision requires affiliation with a comparable District-authorized health professional. The separate adjoining-state provision requires no regular District office, prior appropriate-board registration and fee, and reciprocal permission by that state; it also bars seeing patients in a District licensee's practice or otherwise circumventing the chapter. These exceptions are not treated as a general permission for every out-of-state nurse to work in the District. Section 3-1201.03 separately preserves recognized students' or postgraduate trainees' instruction-related practice only under supervision by a District-licensed health professional or a teacher qualified by the relevant board, at an appropriate facility and under board procedures. A person awaiting action on a filed initial licensure application may practice only under District-licensed supervision, in the specified appropriate facility and in accordance with other Mayor-established requirements. Its religious practice and family, household or volunteer-care categories depend on not holding oneself out as practicing a regulated health occupation and do not exempt other applicable laws. Emergency-declaration practice requires separate statutory authorization under the referenced emergency chapter; a declaration alone is not a blanket nursing license. Section 3-1205.07 defines endorsement and reciprocity as processes for issuance of a District credential, with Board-recognized qualifications, substantial-equivalence and good-standing conditions; reciprocity also depends on the other state's like treatment of District professionals. The applicable fees remain required. The Mayor may establish rules permitting assessment of current substantially equivalent competency even when original credentialing standards were not substantially equivalent. An out-of-state license does not by itself prove that a particular endorsement, exemption or interstate practice privilege applies. These four provisions explain the licensing requirement and identified conditional pathways; they do not certify a particular applicant, current compact participation, a renewal period, continuing-education hours or the retained status and permit fields.
Do I need a permit for nursing license in District of Columbia?
Yes, District of Columbia requires a permit or license for nursing license. Contact the relevant state agency for application details.
Can I transport nursing license through District of Columbia?
Transport laws for nursing license in District of Columbia depend on the specific item and your route. Generally, transport is allowed if you comply with state regulations. Always check states you pass through.
What are the penalties for nursing license violations in District of Columbia?
Penalties for nursing license violations in District of Columbia vary based on the specific offense. Always verify current laws before traveling.