Is Liftgate Legal in South Carolina? (2026)

Yes. In South Carolina, liftgate is legal. Federal interstate-CMV equipment rules prohibit added equipment that decreases safety and require mandated lamps and reflectors to remain unobscured..

Key facts

Status
Legal
Permit required
No
Jurisdiction
South Carolina
Last reviewed
2026-04-09

Liftgate laws in South Carolina

For a liftgate installed as added equipment on a commercial motor vehicle in interstate commerce,49CFR393.3 supplies a general equipment condition: added equipment must not be inconsistent with or prohibited by the federal motor-carrier rules and must not decrease operational safety. The rule does not name or individually approve liftgate designs. Section393.9 requires lamps mandated by its subpart to remain operable; it does not impose that operating requirement on every auxiliary lamp. Required lamps and reflective devices/material must not be obscured by the tailboard, cargo, coverings, dirt, added vehicle or work equipment, or otherwise. Its stated exception allows cargo to obscure conspicuity treatments on front-end protection devices. Assess the actual installation against those conditions. This explanation addresses those federal road-equipment conditions only; workplace operation, lifting capacity, design and vehicle-specific installation requirements require separate review. This federal explanation does not determine South Carolina state or local rules, approve a product or installation, or verify existing status and claim fields.

Frequently asked questions

Is liftgate legal in South Carolina for travelers?

For travelers visiting South Carolina, liftgate is currently legal. For a liftgate installed as added equipment on a commercial motor vehicle in interstate commerce,49CFR393.3 supplies a general equipment condition: added equipment must not be inconsistent with or prohibited by the federal motor-carrier rules and must not decrease operational safety. The rule does not name or individually approve liftgate designs. Section393.9 requires lamps mandated by its subpart to remain operable; it does not impose that operating requirement on every auxiliary lamp. Required lamps and reflective devices/material must not be obscured by the tailboard, cargo, coverings, dirt, added vehicle or work equipment, or otherwise. Its stated exception allows cargo to obscure conspicuity treatments on front-end protection devices. Assess the actual installation against those conditions. This explanation addresses those federal road-equipment conditions only; workplace operation, lifting capacity, design and vehicle-specific installation requirements require separate review. This federal explanation does not determine South Carolina state or local rules, approve a product or installation, or verify existing status and claim fields.

Do I need a permit for liftgate in South Carolina?

South Carolina does not specifically require a permit for liftgate, though general regulations apply.

Can I transport liftgate through South Carolina?

Transport laws for liftgate in South Carolina depend on the specific item and your route. Generally, transport is allowed if you comply with state regulations. Always check states you pass through.

What are the penalties for liftgate violations in South Carolina?

Penalties for liftgate violations in South Carolina vary based on the specific offense. Always verify current laws before traveling.

View the full interactive guide