Is License Plate Cover Legal in District of Columbia? (2026)
No. In District of Columbia, license plate cover is prohibited. D.C. Code §50-1501.04a(c) prohibits material placed on or over vehicle identification tags regardless of whether their information remains legible..
Key facts
- Status
- Prohibited
- Permit required
- No
- Jurisdiction
- District of Columbia
- Last reviewed
- 2026-04-09
License Plate Cover laws in District of Columbia
D.C. Code §50-1501.04a(c) says no plate cover, glass, plastic or other material or substance may be placed, mounted or installed on or over any vehicle identification tag, regardless of the information's legibility. This is broader than a rule against only tinted covers or unreadable lettering: a claim that a cover is clear does not remove the cited prohibition. Subsection (a) requires tags to remain securely fastened horizontally to their issued vehicle or trailer, visibly and legibly. Subsection (b) separately addresses insignia, emblems, brackets, holders, mounts, frames, trailer hitches and couplings mounted so as to hide or obscure any portion of a tag or render information illegible. The distinction between material on/over a tag and a surrounding mounting accessory matters. This explanation supports the cited District display rules; it does not invent possession, sale or nationwide prohibitions, classify a particular installation, or independently certify retained legal-status/permit fields.
Frequently asked questions
Is license plate cover legal in District of Columbia for travelers?
For travelers visiting District of Columbia, license plate cover is currently prohibited. D.C. Code §50-1501.04a(c) says no plate cover, glass, plastic or other material or substance may be placed, mounted or installed on or over any vehicle identification tag, regardless of the information's legibility. This is broader than a rule against only tinted covers or unreadable lettering: a claim that a cover is clear does not remove the cited prohibition. Subsection (a) requires tags to remain securely fastened horizontally to their issued vehicle or trailer, visibly and legibly. Subsection (b) separately addresses insignia, emblems, brackets, holders, mounts, frames, trailer hitches and couplings mounted so as to hide or obscure any portion of a tag or render information illegible. The distinction between material on/over a tag and a surrounding mounting accessory matters. This explanation supports the cited District display rules; it does not invent possession, sale or nationwide prohibitions, classify a particular installation, or independently certify retained legal-status/permit fields.
Do I need a permit for license plate cover in District of Columbia?
District of Columbia does not specifically require a permit for license plate cover, though general regulations apply.
Can I transport license plate cover through District of Columbia?
Transport laws for license plate cover in District of Columbia depend on the specific item and your route. Since this is prohibited in District of Columbia, transporting through the state carries legal risk. Always check states you pass through.
What are the penalties for license plate cover violations in District of Columbia?
Penalties for license plate cover violations in District of Columbia vary based on the specific offense. Always verify current laws before traveling.