Is Pocket Knife Legal in District of Columbia? (2026)
It depends. In District of Columbia, pocket knife is restricted. District law prohibits possession of the listed knife or dangerous-weapon categories with intent to use unlawfully against another; this provision does not establish blanket carry eligibility..
Key facts
- Status
- Restricted
- Permit required
- No
- Jurisdiction
- District of Columbia
- Last reviewed
- 2026-04-09
Pocket Knife laws in District of Columbia
For a knife, including a folding knife, the cited subsection addresses the named knife category and its stated conditions; a folding design does not establish a universal carry entitlement. Council Code § 22-4514(b) prohibits possession within the District, with intent to use unlawfully against another, of an imitation pistol, dagger, dirk, razor, stiletto, a knife with a blade longer than three inches, or another dangerous weapon. For the expressly named knife-length category, the wording is longer than three inches, and the unlawful-use-against-another intent is part of the subsection. This explanation does not turn that provision into a blanket possession ban based on length alone, or a statement that shorter knives are universally permissible. The subsection does not establish a general carry permit, a safe location or manner of carry, or an automatic professional-tool exception. It also does not assign a special burden of proving legitimate use to every person possessing a knife. The source is cited for this specific knife-possession and intent provision; other prohibited-weapon, carry or location provisions may require separate analysis. It does not certify the retained legal-status or permit fields.
Frequently asked questions
Is pocket knife legal in District of Columbia for travelers?
For travelers visiting District of Columbia, pocket knife is currently restricted. For a knife, including a folding knife, the cited subsection addresses the named knife category and its stated conditions; a folding design does not establish a universal carry entitlement. Council Code § 22-4514(b) prohibits possession within the District, with intent to use unlawfully against another, of an imitation pistol, dagger, dirk, razor, stiletto, a knife with a blade longer than three inches, or another dangerous weapon. For the expressly named knife-length category, the wording is longer than three inches, and the unlawful-use-against-another intent is part of the subsection. This explanation does not turn that provision into a blanket possession ban based on length alone, or a statement that shorter knives are universally permissible. The subsection does not establish a general carry permit, a safe location or manner of carry, or an automatic professional-tool exception. It also does not assign a special burden of proving legitimate use to every person possessing a knife. The source is cited for this specific knife-possession and intent provision; other prohibited-weapon, carry or location provisions may require separate analysis. It does not certify the retained legal-status or permit fields.
Do I need a permit for pocket knife in District of Columbia?
District of Columbia does not specifically require a permit for pocket knife, though general regulations apply.
Can I transport pocket knife through District of Columbia?
Transport laws for pocket knife in District of Columbia depend on the specific item and your route. Generally, transport is allowed if you comply with state regulations. Always check states you pass through.
What are the penalties for pocket knife violations in District of Columbia?
Penalties for pocket knife violations in District of Columbia vary based on the specific offense. Always verify current laws before traveling.