Is Fire Bans Legal in District of Columbia? (2026)
It depends. In District of Columbia, fire bans is restricted. District open-burning rules contain limited permitted purposes; they do not establish today’s fire-ban status at a particular site..
Key facts
- Status
- Restricted
- Permit required
- No
- Jurisdiction
- District of Columbia
- Last reviewed
- 2026-04-09
Fire Bans laws in District of Columbia
DOEE’s published Title 20 DCMR Chapter 6 compilation states in §604.1 that open fires are prohibited except as provided in §604.2. The listed purposes that may be permitted include specified official public-health/safety duties after notification, prevention of a fire hazard that cannot otherwise be abated, supervised firefighter instruction, recreation including cooking on noncommercial premises, and approved heating devices for workers. This compilation explains the general open-burning framework; it is not a current emergency restriction or permission for any particular fire. Before lighting a fire, confirm current Fire Marshal requirements and any applicable park, property or emergency restrictions for that location and date.
Frequently asked questions
Is fire bans legal in District of Columbia for travelers?
For travelers visiting District of Columbia, fire bans is currently restricted. DOEE’s published Title 20 DCMR Chapter 6 compilation states in §604.1 that open fires are prohibited except as provided in §604.2. The listed purposes that may be permitted include specified official public-health/safety duties after notification, prevention of a fire hazard that cannot otherwise be abated, supervised firefighter instruction, recreation including cooking on noncommercial premises, and approved heating devices for workers. This compilation explains the general open-burning framework; it is not a current emergency restriction or permission for any particular fire. Before lighting a fire, confirm current Fire Marshal requirements and any applicable park, property or emergency restrictions for that location and date.
Do I need a permit for fire bans in District of Columbia?
District of Columbia does not specifically require a permit for fire bans, though general regulations apply.
Can I transport fire bans through District of Columbia?
Transport laws for fire bans in District of Columbia depend on the specific item and your route. Generally, transport is allowed if you comply with state regulations. Always check states you pass through.
What are the penalties for fire bans violations in District of Columbia?
Penalties for fire bans violations in District of Columbia vary based on the specific offense. Always verify current laws before traveling.