Is Cottage Food Legal in District of Columbia? (2026)

It depends. In District of Columbia, cottage food is restricted. District cottage-food provisions require registry enrollment and defined home-business, approved-product and labeling conditions.. A permit or license is required.

Key facts

Status
Restricted
Permit required
Yes
Jurisdiction
District of Columbia
Last reviewed
2026-04-09

Cottage Food laws in District of Columbia

D.C. Code §7-742.01 defines a cottage-food business through residential-kitchen production or packaging, sales complying with §7-742.02 and Health Department regulations, and a home-occupancy permit under the cited zoning provision. The product definition refers to non-potentially hazardous foods specified by Department regulations, sold within the District through direct, retail, wholesale to licensed food establishments and online channels. These channels remain subject to the statutory and regulatory conditions; they are not blanket authorization for every homemade food or interstate sale. The published definition names DCRA for the home-occupancy permit; confirm current permit administration with the District. Section 7-742.02 requires registration with the Cottage Food Business Registry before operation and issuance of an identification number and certificate. It permits Department inspection before sales and refers to the Department's approved-products list in 25-K DCMR 103.5, prohibiting unallowed products, processes and activities. The cited statute does not supply the current list of permitted recipes, so verify the actual product and process with the Department rather than infer eligibility from a residential kitchen. Sale conditions include on-premises storage and prepackaging with the business identification number, product name, ingredients in descending weight order, net weight or volume, federal allergen information and federal nutritional information if a nutrition claim is made. The statute also requires its stated cottage-business disclosure in at least ten-point type with clear background contrast. Complaint inspections may include product sampling; owners may not refuse required access or interfere. The section does not apply to establishments requiring a Department-regulation license and does not exempt applicable District or federal taxes. This explanation covers the cited definition and conditions without certifying a particular product, approval or all other licensing requirements.

Frequently asked questions

Is cottage food legal in District of Columbia for travelers?

For travelers visiting District of Columbia, cottage food is currently restricted. D.C. Code §7-742.01 defines a cottage-food business through residential-kitchen production or packaging, sales complying with §7-742.02 and Health Department regulations, and a home-occupancy permit under the cited zoning provision. The product definition refers to non-potentially hazardous foods specified by Department regulations, sold within the District through direct, retail, wholesale to licensed food establishments and online channels. These channels remain subject to the statutory and regulatory conditions; they are not blanket authorization for every homemade food or interstate sale. The published definition names DCRA for the home-occupancy permit; confirm current permit administration with the District. Section 7-742.02 requires registration with the Cottage Food Business Registry before operation and issuance of an identification number and certificate. It permits Department inspection before sales and refers to the Department's approved-products list in 25-K DCMR 103.5, prohibiting unallowed products, processes and activities. The cited statute does not supply the current list of permitted recipes, so verify the actual product and process with the Department rather than infer eligibility from a residential kitchen. Sale conditions include on-premises storage and prepackaging with the business identification number, product name, ingredients in descending weight order, net weight or volume, federal allergen information and federal nutritional information if a nutrition claim is made. The statute also requires its stated cottage-business disclosure in at least ten-point type with clear background contrast. Complaint inspections may include product sampling; owners may not refuse required access or interfere. The section does not apply to establishments requiring a Department-regulation license and does not exempt applicable District or federal taxes. This explanation covers the cited definition and conditions without certifying a particular product, approval or all other licensing requirements.

Do I need a permit for cottage food in District of Columbia?

Yes, District of Columbia requires a permit or license for cottage food. Contact the relevant state agency for application details.

Can I transport cottage food through District of Columbia?

Transport laws for cottage food in District of Columbia depend on the specific item and your route. Generally, transport is allowed if you comply with state regulations. Always check states you pass through.

What are the penalties for cottage food violations in District of Columbia?

Penalties for cottage food violations in District of Columbia vary based on the specific offense. Always verify current laws before traveling.

View the full interactive guide